Tanzanya ve Azerbaycan heyetlerinden Diyanet Vakfı'na ziyaret

Tanzanya Zanzibar Adası Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Ebubekir Khamis Bakary  ile Azerbaycan Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı ve beraberindeki heyet ayrı ayrı Türkiye Diyanet Vakfı’nı (TDV) ziyaret etti.

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, Tanzanya heyetinin ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye Diyanet Vakfı’nın yurt içindeki 996 şubesi ile dünyada 102 ülkede, eğitimden kültüre, sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme faaliyetlerine ve uluslararası yardım çalışmalarına kadar geniş bir alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

Tanzanya’ya 2013- 2014 yılı Ramazan aylarında 40 bin 779 dolar yardım yapıldığını ifade eden Bilgin, 2011-2014 yılları arasında Kurban bayramında da 617 bin 963 dolar değerinde kurban hisse dağıtımı yaptıklarını kaydetti.

Tanzanya’dan 37 öğrenci eğitim görüyor

Bilgin, Tanzanya’dan Türkiye’de 35'i İmam Hatip Lisesi'nde, 2'si İlahiyat Fakültesi'nde olmak üzere toplam 37 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın ümmetin derdiyle dertlenen, özgüveni yüksek, alanında uzman bireyler yetiştirmeyi amaçladığını vurgulayan Bilgin, “Bu kapsamda eğitim bursları veriyoruz. Yükseköğrenim öğrenci yurtları, öğrenci konuk evleri programlarımız ile kolej ve üniversitelerimiz var. Uluslararası Konuk Öğrenci Programı, Uluslararası İlahiyat Programı gibi projelerle de yurtdışından öğrencilere ülkemizde eğitim imkanı sunuyoruz” diye konuştu.

Tanzanya Zanzibar Adası Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Ebubekir Khamis Bakary ise Türkiye'nin İslam dünyasındaki önemine işaret ederek, Zanzibar'dan daha çok öğrencinin Türkiye'de eğitim almasını istediklerini söyledi.

Bakan Bakary, din eğitimi konusunda TDV’den destek istedi. Konuk Bakan ayrıca TDV yetkililerini ülkesine davet etti.

59 Azeri öğrenci vakfımız bursuyla eğitim görüyor

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, Azerbaycan heyetini kabulde de Azerbaycan’da 1992-2008 yılları arasında başta Bakü Şehitlik Cami olmak üzere çeşitli şehirlerde bulunan cami ve okulların yapımı için 4 milyon 387 bin 549 dolar inşaat ve restorasyon çalışması yapıldığını söyledi.

Bilgin, Azerbaycan’da 1996'dan 2014 yılına kadar 2 milyon 369 bin 505 dolar değerinde kurban hissesi dağıtımı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Azerbaycan’da eğitim alanında da faaliyet gösterdiklerini belirten Bilgin,  şöyle konuştu:

“1990-2000 yılları arasında eğitim alanında ilahiyat fakültelerinin açılması, Bakü Türk Lisesi’nin açılması gibi önemli adımlar atılmıştır. Bunun yanı sıra Kuran kurslarında ve üniversite eğitimi için ülkemize getirilen Azerbaycanlı öğrencilere burs olanağı sağladık. 24'ü İmam Hatip Lisesi'nde, 13'ü lisans, 17'si yüksek lisans ve 5'i doktora düzeyinde olmak üzere toplam 59 Azeri öğrenci ülkemizde vakfımız bursuyla eğitim ve öğrenim görmektedir” dedi.

Azerbaycan Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı ise Azerbaycan’da devletin dine yaklaşımı konusunda büyük yenilikler olduğunu belirtti.

Kurbanlı, "Ortaokullarda ve ilkokullarda dini eğitimle ilgili işlere başlandı ve bunları devam ettireceğiz" diye konuştu.  Kurbanlı, Türkiye Diyanet Vakfı’nın tecrübelerinden faydalanmak istediklerini kaydetti.

Heyetlerle görüşmelerde, TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Tutkun ve Abdurrahman Çetin de yer aldı.

03.03.2015