TDV KAGEM'in 'Babamdan bana' söyleşiler dizisi başladı

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile Gençlik Merkezi’nin (KAGEM) düzenlediği “Babamdan bana" söyleşiler dizisinin ilk konuğu, şair-yazar Erdem Bayazıt’ın kızı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar oldu.

Sevde Bayazıt Kaçar, TDV Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide, çocukluğu ve gençliği Kahramanmaraş’ta geçen ve yedi güzel adamdan biri olarak adından söz ettiren, “Sebep Ey”, “Risaleler” ve “Gelecek Zaman Risalesi” gibi şiir kitaplarının yanında “İpek Yolundan Afganistan’a” adlı gezi notları gibi kitaplarıyla tanınan babası, merhum şair-yazar Erdem Bayazıt’ı anlattı.

"Babam hiçbir şeyi dikte etmez, yaşayarak öğrenmemizi sağlardı"

Babasının hayatlarında iz bırakan davranışlarını anlatan Kaçar, “Kardeşlerimin çocukluğundaki babayı çok iyi hatırlıyorum.  Daha çok küçük yaşlarda olmalarına rağmen babam hiçbir konuda zorlama yapmaz, dikte etmez, her şeyi yaşayarak öğrenmemizi sağlardı. Bu bize inanılmaz bir özgüven kazandırdı” diye konuştu.

"Erdem Bayazıt, ya bir neslin ağabeyi olacaktı ya da kız çocuklarının babası" diyen Sevde Bayazıt Kaçar, “Bir nesle ağabeylik yapmak çok daha önemliydi. Hiddetten ve şiddetten uzak durur, derdini kalemle anlatırdı. Herkesin elinde silahın olduğu bir dönemde, babam etraftaki gençleri sürekli okumaya ve yazmaya teşvik etti” ifadelerini kullandı.

“Yedi güzel adam”ın yanında yetiştiğini vurgulayan Kaçar, üst düzey bir öğrenim görmediğini fakat onların yanında yetişerek, hayat eğitimini çok güçlü aldığını ve babasından kendisine büyük bir dostluk serveti miras kaldığını söyledi.

“Onların yazılarıyla, şiirleriyle nice güzeller doğdu”

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin de “yedi güzel adam”ın bugünün dünyasına, fikir planında, eylem planında, azim planında ışık tuttuğunu vurguladı.

Bilgin, “İyi ki vardılar, iyi ki hayatımızdalardı da onların yazılarıyla, şiirleriyle nice güzeller doğdu. Duamız o ki, bundan sonra da bu kervan devam edecek. Gençlerimiz aldıkları bu ışıkla yeni dünyalara hizmet edecekler” şeklinde konuştu.

TDV KAGEM Müdürü Hicret Toprak ise “Babamdan Bana” söyleşileri ile düşünce dünyamızı besleyen yazar, akademisyen, sanatçı ve toplum önderlerinin babaları ile yaşadıkları önemli olayları, hayatlarında bıraktığı izleri ve yaşamlarındaki etkilerini anlatacaklarını kaydetti.

Toprak, “Bu söyleşi dizileriyle hepimiz babalarımızı, onların hayatımıza taşıdığı anlam ve değer dünyasını bir kez daha hatırlama ve gözden geçirme imkanı bulacağız. Bizler babalarımızı mihmandar bildik, rehber bildik, yol gösterici bildik. Onların dizlerinin dibinde hayatı okuduk, onların gözü önünde ilk duruşumuzu öğrendik. Hayatın badireleri karşısında onlara yaslandık. Hatalarımızla, kusurlarımızla birlikte hayırlı bir evlat olmaya, onlara layık olmaya çalıştık” diye konuştu

01.03.2015