Hayri ve Sosyal Hizmetler

Vakfımızın gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirdiği hayri ve sosyal çalışmalara yeni bir anlayış getirilerek hizmette verimlilik artırılmıştır.

• Müstakil bir birim kurularak uzman personeller istihdam edilmiştir.
  • Yurt içine ve yurt dışına yapılan yardımlar bizzat DİB ve Vakfımız personeli ile gerçekleştirilmektedir.
  • Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmaya başlanmıştır.
  • Gönüllülük sistemi uygulamaya konulmuştur.
  • Doğal afet ve felaketlerde refleks hareket kabiliyeti kazandırılmıştır.
  • Yardımlarımızın süreklilik arzettiği ülkelerde koordinatörlükler açılmıştır.

Vakfımıza ayrıca daha kolay ve güvenli bağış yapılabilmesine imkan tanımak üzere, internet sayfasında Online Bağış ve Kurban Sistemi daha da geliştirilmiştir. Bu sistem ile hayırseverlerimiz bankaya gitmeden, türünü ve miktarını kendileri belirleyerek istedikleri zaman Vakfımızın web sayfasına girerek online bağış yapabilmektedir. Hayırseverlerimizin anlaşma yapılan bankaların tüm şubelerinden Vakfımız hesap bilgilerine gerek kalmadan ve havale ücreti ödemeden her türlü bağışı yapabilecekleri lsquo;Banka Kurumsal Tahsilat Sistemirsquo; oluşturulmuştur. Cep telefonu ile tüm GSM operatörlerinden Vakfımıza ait 5601 numaralı SMS hattına mesaj göndermek suretiyle de Vakfımıza bağış yapılması imkanı getirilmiştir.

• Ayni ve Nakdi Yardımlar

Vakfımız her zaman imkanlarını fakirlere, muhtaç kişilere, öğrencilere, felaketzedelere, hastalara seferber etmiştir. yardım alan vatandaşlarımızın genelde bayan ve yaşlı olması, gıda paketlerini götürme zorluğu yaşanması, ayrıca, insan onuruna uygun olarak gıda maddelerini kendilerinin seçmesi gibi düşüncelerle ihtiyaç sahibi ailelere Alışveriş Yardım Kartı dağıtılma uygulamasına gidilmiş ve tespit edilen bir marketten/mağazadan ihtiyaçlarını kendilerinin satın alması fırsatı tanınmıştır.

Ramazan ayı başta olmak üzere muhtelif zamanlarda yoksul vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımlarda bulunulmaktadır.

• FİLİSTİN (Gazze)

Türkiye Diyanet Vakfı’nın 1995 yılında Kudüs’te bulunan Mescidi Aksa Camii’nin iç dekorasyonu için çini gönderilmesi ile başlayan yardımlarımız, öğrenci bursları, gıda yardımları, iftar yemekleri, camilerin tamir ve bakımı ve kurban organizasyonu ile 2014 yılına kadar devam edegelmiştir. Bu güne kadar Filistin’e 5,5 Milyon $ yardımda bulunulmuştur.

Bu yıl İsrail saldırılarının ardından özellikle Ramazan ayında Gazze’de yaşanan dram neticesinde yardım kampanyası düzenlendi.

Bombalardan kaçarak evlerini terk eden ve dışarıda yaşamak zorunda kalan halka ilk etapta battaniye ve yatak dağıtıldı.

Su kuyularının kullanılması ve günlük işlerde elektrik ihtiyacının karşılanması için 4 büyük jeneratör bölgeye ulaştırıldı ve jeneratörlerin kullanacağı yakıtın bedeli karşılandı.

Filistin Mescid-i Aksa’da iftar sofrası kuruldu, ayrıca gıda yardımlarımız Filistin ve Gazze’deki kardeşlerimize dağıtıldı.

Filistin'de olaylardan zarar gören 9 cami projesi için 8 Milyon TL (3.600.000 $) bütçe ayrılmıştır.

• IRAK

Irak’ın Kerkük kentinde iç çatışma mağduru sığınmacı ailelere gıda ve giysi yardımı yapıldı.çocuklara bayramlık elbiseler hediye edildi.

Ramadi, Felluce, Selahaddin, Tazehurmatu ve Beşir köyünden Kerkük’e iltica eden Türkmen ailelere yardımlar ulaştırıldı.

• SURİYE

Suriye`deki iç savaştan kaçarak sınır bölgelerine sığınan Suriyeliler ile Suriye`de zor şartlarda hayatta kalmaya çalışan Suriye halkının insani ihtiyaçlarını gidermek maksadıyla lsquo;Şimdi Suriye`ye Yardım Zamanırsquo; ifadesiyle yardım kampanyası açılmıştır. Kampanya sonucu toplanan yardımlardan ülkemizde yaşayan Suriyeli vatandaşlara gerekli yardımlar yapılmaktadır. Bugüne kadar Vakıf Merkezinden yüzlerce tır gıda ve malzemeler ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Vakfımızca ayrıca lsquo;Farkındayım Yanı Başındayımrsquo; sloganıyla başlatılan Eğitim Projesi kapsamında toplam 10.000rsquo;in üzerindeki kişiye örgün eğitim ile meslek edindirme ve beceri kursları düzenlenmektedir.

• SOMALİ

Somalirsquo;de yaşanan sıkıntı sonucunda Vakfımız tarafından Somali için yardım kampanyası başlatılmış toplanan yardımlarla temin edilen gıda maddeleri, ilaç, temizlik malzemeleri, giyim eşyaları hiç zaman kaybedilmeden öncelikle bu kuraklıktan en çok etkilenen Somalirsquo;ye gönderilmeye başlanmıştır. Bu yardımlar kuraklıktan etkilenerek göç etmek zorunda kalan iç göçmenlere, özürlülere, yetimlere, yetimhanelere ve yoksul ailelere dağılmıştır.

Başkenti Mogadişu`daki Baenadır Hastanesi`nde 500`ünü çocukların oluşturduğu hasta ve hasta yakınlarına kuraklık krizinin baş gösterdiği ilk zamanlarda Vakfımızca günlük 1.500 öğün sıcak yemek çıkarılmıştır.

Ayrıca, Mogadişursquo;da bulunan özürlüler Merkezinin bakım ve onarımı yapılmıştır. Bu merkezdeki özürlülere düzenli bir şekilde 1 yıl boyunca sıcak yemek verilmiş, ailelerine de kuru gıda yardımında bulunulmuştur. Bu ve buna benzer merkezlere, yetim ailelere ve yetimhanelere de gıda yardımı yapılmıştır. Hz. Aişe Yetimhanesinin bakım-onarımı yapılmış, burada kalan 250 yetim ve görev yapan personelin bütün ihtiyaçları Vakfımız tarafından karşılanmıştır.

Toplanan bağışlar amacı doğrultusunda Somali başta olmak üzere Afrika ülkeleri için harcanmış ve kalan meblağlar da harcanmaya devam etmektedir. Bu dönemde Kral Fahd Abdulaziz Camiirsquo;nin bakım ve onarımı hızla devam etmiş ve tamamlanmak üzeredir. Ecdat yadigarı Osmanlı Mescidinin tamir ve tadilat işine başlanmış en kısa zamanda bitirilmesi planlanmaktadır.

Vakfımız aynı zamanda Somalirsquo;de 15 000 adet Kurrsquo;an-ı Kerim dağıtılmıştır.

• ARAKAN

Burmarsquo;nın Arakan bölgesindeki Müslüman kardeşlerimize yardım etmek amacıyla Vakfımızca yardım kampanyası düzenlenmiştir. Toplanan yardımlarla Arakanrsquo;da Ramazan ayında iftar verilmiş, Arakanrsquo;lı mültecilerin yaşadığı 6 farklı bölgede 5.700 aileye gıda yardımında bulunulmuştur. Ramazan Bayramında 3 okulda 600 öğrenciye bayramlık elbise dağıtılmıştır.

Ayrıca, Bangladeş'te Arakan Müslümanlarının yaşadığı Chittagong şehrindeki Uluslararası İslam üniversitesi ile yapılan görüşmeler neticesinde, burada okuyacak Arakanlı öğrencilerin eğitim masraflarını ve burslarını karşılamak üzere bir anlaşmaya varılmıştır.

• ÇAD

Sudanrsquo;da yaşanan savaş neticesinde çadrsquo;a sığınan mültecilerin sayısının gün geçtikçe artması ve sıkıntıların had safhaya ulaşması sonucunda, çad hükümeti tarafından dünyaya yardım çağrısında bulunulmuştu. Bu çağrıya sessiz kalmayan Vakfımız da insani yardım malzemelerini temin ederek T.C. çad Büyükelçiliğimiz koordinesinde ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

çadrsquo;a sığınan mültecilerin bulunduğu bölgelere intikal eden ekiplerimiz, Yetimhane, Kurrsquo;an kursu ve sığınmacıların oluşturduğu çadır kentlerde insani yardım malzemelerinin yanı sıra Kurrsquo;an-ı Kerim ve başörtüsü dağıttı.

• HAİTİ

Haitirsquo;de 12 Ocak 2010 tarihinde meydana gelen depremde mağdur durumda kalan insanlara yardımcı olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığırsquo;nca yardım kampanyası açılmıştır. Bu kampanyada toplanan yardımların deprem mahalline ulaştırılması ve dağıtılması için Başkanlık ile Vakfımız arasında protokol yapılmıştır.

Bu kapsamda; Haitirsquo;de dini, hayri, sosyal ve kültürel hizmetler ile insani yardım faaliyetlerini organize etmek üzere bir personel görevlendirilmiş ve bir ofis oluşturulmuştur. Ayrıca bir okul açılarak bahçesine su kuyusu açılmıştır. Haitirsquo;den gelen 15 din görevlisine Bolu Eğitim Merkezinde 6 ay süre ile kurs verilmiştir.

• KÜBA

çok az sayıda Müslümanın yaşadığı Kübarsquo;da, yüce dinimiz İslamın yayılması, Müslümanlara rehberlik yapacak kadroların yetişmesi amacıyla, Küba tarihinde ilk defa Küba resmi makamlarından izin alınmak suretiyle 7 Kübalı Müslüman Konya Eğitim Merkezinde eğitime alınmış ve gerekli eğitimlerinden sonra ülkelerine gönderilmiştir.

Halen Kübarsquo;da cami yaptırılması için çalışmalar devam etmektedir.

• MALİ

İç savaş, göç, hastalık, yokluk ve sağlık sorunları ile mücadele ederek hayata tutunmaya çalışan Malili Müslümanlara yardım etmek, sıkıntılarını gidermek ve Ramazan ayında Türk halkının yardımlarını bölgeye ulaştırmak üzere, Vakfımızca Mali`ye bir ekip gönderilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Malirsquo;nin mağdur bölgelerinde 108 ton gıda maddeleri ile sağlık malzemesi ve ilaç dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca Vakfımız tarafından Mamakorsquo;da 800 kişinin ibadet edebileceği Bamako Eyüp Sultan Camii inşa edilerek ibadete açılmıştır.

• FİLİPİNLER

Filipinlerrsquo;de meydana gelen doğal afet neticesinde sıkıntı içeresinde hayata tutunmaya çalışan insanlar için Vakfımız tarafından lsquo;Şimdi Filipinlere Yardım Zamanırsquo; kampanyası başlatıldı. Filipinlere Yardım Zamanı kampanyası çerçevesinde Filipinlerrsquo;e yardım ekiplerimiz gönderilerek mağdur ailelere gıda yardım paketleri ile acil ihtiyaç maddeleri dağıtıldı.

Filipinlerrsquo;de açılan koordinatörlüğümüz tarafından halen cami, Kurrsquo;an kursu ve eğitim merkezlerinin yeniden inşaası için çalışmalar yürütülmektedir.

• ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ

Vakfımız, Afrikarsquo;nın en fakir ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyetinde yaşanan şiddet olaylarında mağdur olan halka çad üzerinden insani yardım faaliyetlerini başlattı. İlk etapta 1.400 aileye gün içinde 1 ay yetecek gıda dağıtımı gerçekleştirdi. Şiddet olaylarından kaçan Orta Afrikalıların yoğun olarak bulunduğu bölgede dağıtılmak üzere toplam 100 ton insani yardım malzemesi ulaştırıldı.

• AFGANİSTAN

Afganistanrsquo;ın kuzey ve kuzeybatı vilayetlerinde meydana gelen sel felaketinde birçok insan hayatını kaybederken, binlerce kaybolmuştur. Felaketin ardından sel ve toprak kaymasının yoğun olarak yaşandığı başta Cevizcan olmak üzere diğer bölgelerde ihtiyaç duyulan gıda ve temizlik malzemeleri Vakfımız ekiplerince bölgeye intikal ettirilmiştir.

Bölgede insani yardım çalışmalarında bulunan ekiplerimiz tarafından Cevizcan bölgesi Hacıduk ilçesi ne bağlı 6 köyde felaketten zarar gören 500 aileye Hacıduk Kaymakamı, T.C. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri eşliğinde gıda ve ihtiyaç maddeleri dağıtıldı.

• BOSNA HERSEK

Bosna Hersek'te 2 gün aralıksız devam eden yağışların neden olduğu nehir taşkınları ve su baskınları sonucunda Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy bölgelerinde yüzlerce ev sular altında kaldı, binlerce hane elektriksiz kaldı ve birçok köy de tahliye edildi.

Son yolların en büyük sel felaketi olarak kabul edilen afetin yaşandığı Bosna Hersekrsquo;e Vakfımız yardım elini uzatmakta gecikmemiş, yardım ekiplerimiz bölgeye intikal ederek afetzedelerin yaralarını sarmaya çalışmıştır. Afet bölgesinde ön incelemelerde bulunan ekibimiz, öncelikle acil ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini temin ederek ihtiyaç saliplerine ulaştırdı. Bölgede camiler başta olmak üzere dini mekanlarda incelemelerde bulunan ekibimiz, bu mekanlarda yapılacak tamirat ve iyileştirme faaliyetleriyle alakalı çalışmalara da başlamıştır.

2. Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi Organizasyonu

Yurt içinde ve yurt dışındaki vatandaşlarımızdan, kurbanlarını vek&alet yoluyla kestirmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla 1993 yılından beri, Diyanet İşleri Başkanlığımız ile Vakfımız Vek&aletle Kurban Kesim Programı düzenlemektedir.

1993 yılında 2.634 hisse ile başlayan Kurban programında bugüne kadar toplam 686.920 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

2014 yılında Yurt içinde 174 merkezde, Yurt dışında 69 ülkenin 557 bölgesinde toplam 135.394 hisse kurbanın kesim ve dağıtım işlemi gerçekleştirildi.

3. Ramazan Ayı Etkinlikleri

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Ramazan ayında uygulanan “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Zaman Zekat ve Fitre Kardeşlerimize Ulaşıyor” kampanyası çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında Ramazan faaliyetleri gerçekleştirmiştir.

Vakfımız Bangladeş’ten Brezilya’ya, çad’dan Filipinler’e, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Kazakistan’a, Arnavutluk’tan Filistin’e kadar 47 ülkede 141 bölgede 30.965 aileye gıda kolisi dağıtmış, 232 bölgede ise 55.292 kişiye iftar yemeği vermiştir. Ayrıca gidilen bölgelerde yetimhane, Kur’an kursu ve okullar ziyaret edilerek ihtiyaçları imk&anlar nispetinde karşılanmıştır.

4. Kardeş Şehir Projesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca başlatılan lsquo;Kardeş Şehir Projesirsquo; çerçevesinde, ilgili ülkelere yardımlar gönderilmeye devam edilmiştir. Bu meyanda, İşlerin takibi ve standardın oluşturması amacıyla kardeş şehir proje formu oluşturmuş ve şubelerimiz tarafından gereken yardımlar yapılmıştır.

73 il 137 ilçemizin 95 ülkede belirlenen 203 şehirle lsquo;Kardeş Şehir Projesirsquo; halen devam etmektedir.